donderdag 10 april 2008

Inwoners protesteren met fakkels tegen nieuw stadion



LOPPEM - De actiegroep Witte Pion hield zaterdagavond een fakkeltocht door het centrum van Loppem. Om 19uur verzamelden enkele honderden mensen aan de kerk om te protesteren tegen de komst van het nieuwe stadion.

Aan de kerk werd een vlag opgehangen met de boodschap 'Loppem is niet te koop'. De organisatoren waren alvast gelukkig met de opkomst. 750 mensen liepen met een fakkel in de hand richting Oostkampsebaan, waar Club Brugge het nieuwe stadion en winkelcentrum wil bouwen.

In de fakkeltocht waren er vertegenwoordigers van heel wat organisaties en verenigingen, onder meer het Groene Gordel Front, Natuurpunt, KWB en de politieke partij Groen!.

'Met deze fakkeltocht willen we laten zien dat er nog altijd niets is beslist', zeggen Hendrik, Wim en Johan van de actiegroep Witte Pion. 'Het is in elk geval goed dat Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zich niet laat opjagen in dit dossier en zijn tijd wil nemen. We voelen ons wel in de steek gelaten door het gemeentebestuur van Zedelgem, dat in drie weken een bocht van 180 graden heeft gemaakt. Volgens hen kan het stadion er komen, maar dan zonder winkelcentrum. Het gezond verstand is zoek.'

De Witte Pion wil alvast niet stoppen met acties. Zo willen ze een overleg met de Vlaamse overheid. De Witte Pion heeft ook de bewoners van Loppem opgeroepen om hen financieel te ondersteunen, zodat ze een juridische strijd van jaren kunnen aangaan bij de Raad van State. De bestemming van de grond moet immers wijzigen. Nu is het landbouwgrond. Voorts eist de Witte Pion ook waterdichte afspraken inzake de beloofde zero-overlast.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer dat de mooie groene zone zal verdwijnen ! Geannd met onze rust in het landelijke Loppem!

Anoniem zei

Ja idd jammer de "mooie" groene zone, op de "prachtige" picknick-locatie tussen de voorbijrazende wagens van de E40 en de expressweg. Bedankt voor de grappige reactie.

Zoals nu is het goed zeker: opweg naar St.-Andries allen lekker gezellig aanschuiven op de expressweg, sluikwegen zoeken via Loppem door gebrek aan goede ontsluiting. Bij gebrek aan parking de wagen in een woonwijk parkeren op enkele km's van het stadion. Zo moet het blijven zeker?

Ik vind dat jullie niet zo angstig mogen zijn tegenover dat stadion. De tijden van "in brievenbussenplassende hooligans" is al een tijdje voorbij. De 9.000 parkeerplaatsen voor een stadion van 40.000 lijken voor mij voldoende om geen wildparkeerders in Loppem zelf te krijgen. Als je rekent dat er enorm veel mensen met de supportersbus en samen met de wagen naar het voetbal komen, (in mijn geval 5 man in 1 auto).
Om de verkeersoverlast op Loppem zelf te verhinderen zal het kwestie zijn van een goede ontsluiting te voozien en er zoals gepland voor te zorgen dat er aparte op-en afritten komen en te zorgen dat het complex geen toegangsweg heeft via Loppem zelf.

Ik denk dat dit toch voor actie-voeders de grote schrik is of niet? De schrik dat Loppem-dorp overstelpt wordt met voetbalverkeer? Als daar een goede oplossing wordt voor gevonden denk ik toch niet dat er nog argumenten tegen het nieuwe stadion kunnen gevonden worden of heb ik het mis?

De locatie ligt daar toch verstikt tussen de vuile snelwegen en op vlak van waterberging zit er reeds een oplossing in het project.

Hopelijk komt het tot een goede oplossing en komt het stadion in Loppem, rekening houdend met de zorgen van de buurtbewoners.
Want voor Club betekent dit project enorm veel, het geld dat een eigen stadion kan opbrengen in vergelijking met een gehuurd stadion is niet te onderschatten.
Volgens mij hangt de toekomst van deze vereniging vast aan het slagen van het stadion-project.

Hopende op een goede verstandhouding in 2012, hand in hand Club en Loppem, blauw-zwarte groeten, Stijn.