donderdag 10 april 2008

Stadion welkom, winkels niet (13 maart 2008)



Club mag een stadion bouwen in Loppem, maar dan met financiële steun van de Vlaamse regering en zonder bijbehorend winkelcentrum. Dat zegt het gemeentebestuur van Zedelgem in een brief aan Vlaams minister-president Kris Peeters.

De CD&V-Nieuw-fractie (die in Zedelgem 18 van de 27zetels heeft) legt vandaag een 'aangevuld advies' voor aan de gemeenteraad over de plannen van Club Brugge om aan de Oostkampse Baan in Loppem een nieuw stadion voor 40.000toeschouwers te bouwen.

Daarin zet Zedelgem de deur open voor Club om in Loppem een stadion te bouwen, maar dat moet volgens het gemeentebestuur dan wel gebeuren zonder het geplande bijbehorende winkelcomplex van 41.000 vierkante meter.

'Uiteraard roept dat een vraag op naar de financiering van het project, maar daar vragen we aan de Vlaamse regering om het stadion hoofdzakelijk met overheidsgeld te bouwen, zodat het bijhorende winkelcomplex niet nodig is', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Arnou (CD&V).

De Zedelgemse gemeenteraad formuleerde eind vorige maand al eens een advies aan Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) over het stadiondossier.

'Maar ondertussen is er al weer veel gebeurd', zegt Arnou. 'Toen was er nog sprake van een keuze tussen de uitbreiding van het Jan Breydelstadion en een nieuw stadion, maar sinds de stemming in de Brugse gemeenteraad (waar een meerderheid zich uitsprak voor een nieuw stadion in Loppem, red.) lijkt een uitbreiding van Jan Breydel geen realistische optie meer.'

Het te elfder ure door burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) gelanceerde voorstel om een nieuw stadion voor Club én Cercle te bouwen aan de Chartreuseweg op Brugs grondgebied, wordt door Zedelgem met klem afgekeurd.

'Dan zijn de mogelijke problemen voor Loppem even groot, maar dan hebben we er als gemeente geen zeggenschap meer over', zegt Arnou.

Het gemeentebestuur roept de Vlaamse regering daarom op om met geld over de brug te komen voor een nieuw stadion, en dat mag dan in Loppem gebouwd worden. 'Zonder het winkelcentrum zou ook de verkeersdrukte voor Loppem en Oostkamp fel verminderen', zegt Arnou. 'Er zou ook geen negatieve invloed zijn op het handelsapparaat van Zedelgem, Oostkamp en Brugge.'

11 opmerkingen:

miet vanderyse zei

Een winkelcentrum zou een doodsteek zijn voor de winkels in Brugge centrum...
Het zou verschrikkelijk zijn...

Julie zei

Ja inderdaad...Brugge zal volgens mij grotendeels leeglopen... kijk maar naar Sint-Niklaas

Anoniem zei

Ik hoop nog steeds op geen stadion. Maar voor het compromis: geen winkelcentrum, wel stadion ben ik misschien ook wel te vinden. Op die manier is er niet elke dag verkeersellende in Loppem. Want hier vrees ik wel voor bij de inplanting van zo'n mega shopping centrum. De Loppemse middenstand zou ook verdwijnen.

stefan zei

Een stadion in Loppem zal volgens mij van Loppem, die gekend is als een oase van rust, een echte trekpleister maken voor mensen die houden van voetbal of shoppen. Gedaan dus met het rustige leventje van die inwoners...

Anoniem zei

Volgens mij richt dat winkelcentrum zich op een ander publiek dan het volk dat brugge stad nu aantrekt. En de inwoners van loppem zullen echt niet voor een pakje suiker, brood naar dat complex rijden. Iedereen overdrijft er gewoon sterk in, de enige plaats die inderdaad zal leeglopen zal sint-andries zijn. Maar de bewoners daar zien ons liever vertrekken, dan dat we daar nog groeien. Het zal dus minder impact hebben dan gevreesd. Volgens mij dan toch.

Die verkeersellende is duidelijk een reactie van iemand die komt klagen en niet op de hoogte is, er zullen aparte afritten en een treinstop komen aan het complex. Dus die gevreesde verkeersdruk zul je niet hebben. Akkoord die infrastructuur zou er enkel komen door belastingsgeld, maar dat zal "peanuts" zijn in vergelijking met een volledig nieuw stadion op kosten van de belastingbetaler.

Anoniem zei

Om Europees nog een beetje mee te kunnen spelen moeten de Belgische clubs over een deftige infrastructuur kunnen beschikken. In Nederland besefte men dit al 10 jaar geleden, het resultaat nu mag gezien zijn. Club Brugge zet als eerste Belgische club nu ook stappen in die richting. Een eigen stadion (niet meer huren)dat polyvalent is en naar de normen van de Uefa/Fifa. Dat de meeste mensen dit niet in hun achtertuin willen is begrijpelijk, maar het zal altijd in iemands achtertuin zijn. Of dat er nog een gans winkelcomplex bij moet komen is waarschijnlijk vooral om de alles kunnen financieren. Indien er enkel een stadion komt wordt de infastructuur voor dit alles uiteindelijk maar om de twee weken gebruikt. Wat niet gebruikt wordt brengt niet op. Ik ben ook niet voor een winkelcentrum, dit zeker voelbaar zal zijn voor alle handelszaken in de regio. Maar ik vrees dat het niet realistisch is om de twee los van elkaar te koppelen.

Anoniem zei

Het bestaande stadion kan gerust uitgebreid worden, zonder een natuurgebied en een dorp op te slorpen

Anoniem zei

Laat ons eerlijk zijn, de locatie die men voor de bouw van het nieuwe stadion in gedachte heeft is ideaal. Veel beter dan de huidige locatie... We zitten in een gebied dat volledig omringd is door het klaverblad van de E40 en de E403. Dus vroeg of laat moest er toch een bestemmingswijziging doorgevoerd worden. Dat dit een mooi stukje natuur blijkt, is inderdaad uitermate jammer...

Maar door deze unieke locatie zijn er ook een enorm aantal mogelijkheden. Supportersbussen moeten gewoon de afrit nemen en zijn ter plaatse. En de mensen van regio Brugge moeten gestimuleerd worden om met het openbaar vervoer tot vlak aan het stadion te geraken. Hier rust een belangrijke verantwoordelijkheid bij Stad Brugge en Club Brugge.

Een winkelcomplex lijkt me dan weer compleet overbodig. Zeker in het kleinschalige Vlaanderen waar alles op een boogscheut van elkaar ligt.

En zoals Olivier al vermeldde, dienen onze Noorderburen als ideale referentie

Stephanie zei

Mij maakt het eigenlijk niet zoveel uit :-)
Ik ben niet echt de wekelijkse clubfanaat.
Maar als ik toch zou moeten kiezen, zou ik het niet zo'n slecht idee vinden om een nieuw stadion te hebben, het mss een meerwaarde zijn...
Groetjes
Stephanie

Blauw Forever zei

een nieuw stadion zo ideaal zijn,
club heeft dan stadion voor zijn eigen. Loppem zou ook eens moeten denken aan de mensen in sint-adries nu die iedere week al het geluid moet verdragen, in loppem zal maar vo competitiemacthen 1x in week zijn.
En tzou op stuk grond komen dat tussen de wegen ligt, moest er nu een bos staan ofzo zou ik het erger vinden. Hoe het er nu aan toe gaat mensen die nieuwe huizen willen bouwen zo stukken groen moeten der ook aan geloven.
En overt winkelcentrum als daar de grote ketens in komen het is lijk niet om te zeggen dat iedereen ieder weekend een ikea binnen springt. Brugge zal wel niet leeglopen en niemand heeft gezegd dat als dat winkelcentrum er komt dat je daar moet gaan winkelen je kan jij gerust blijven gaan winkelen in brugge.
ik hoop van ganse harte dat het stadion der komt.

Anoniem zei

Blijkbaar proberen de blauwzwarten hier hun stempel te drukken om de Aveve-arena er door te krijgen. Laten we in eerste plaats luisteren naar de studies en de mensen die er het dichtst (letterlijk) mee te maken krijgen, in plaats van geldingsdrang van bepaalde 'supporters' te laten zegevieren. Wie weet is de club over een vijftal jaar nog slechts een subtopper, en daar sta je dan. Het huidige stadion renoveren/aanpassen lijkt me de meest rationele en slimste oplossing.