dinsdag 15 april 2008

Winkelcentrum zal ravage aanrichten in Brugs centrum

Studie Unizo waarschuwt voor de gevolgen van winkelcentrum in Loppem


LOPPEM/BRUGGE - Volgens Unizo zal het geplande winkelcentrum van Club Brugge in Loppem dezelfde nefaste invloed als het Waasland Shoppingcenter. Uit een studie van Unizo blijkt dat winkelcentra buiten de stadskern, de bestaande handel in de hele regio kannibaliseren.



Niet alleen de winkels in de Brugse binnenstad worden volgens Unizo bedreigd door de mogelijke komst van een winkelcentrum in Loppem. 'Ook de kleinere handelskernen uit de omgeving zoals Loppem, Zedelgem, Oostkamp en Jabbeke zullen getroffen worden', zegt Michiel Verhamme van Unizo.

Een studie van de organisatie wees uit dat de komst van het Waasland Shoppingcenter de leegstand in Sint-Niklaas verdubbelde. 'Momenteel is er 20procent leegstand. Het aantal winkels daalde met een derde van 462 naar 303.'

Ook voor de omliggende handelskernen heeft een winkelcentrum gevolgen. 'In de dertien kernen rond Sint-Niklaas stelden we vast dat het aantal mensen dat naar Sint-Niklaas trekt om zijn inkopen te doen gemiddeld steeg met 15procent. Daarvan trekt 70procent naar het winkelcentrum en slechts 30procent naar de binnenstad', vervolgt Verhamme.

Volgens de ondernemersorganisatie zijn de parallellen tussen Brugge en Sint-Niklaas opvallend. 'De omvang en de invulling van beide winkelcentra zijn quasi gelijk. Men mikt op hetzelfde aantal bezoekers en ook de klantenzone, dat is het gebied waar men klanten wil halen, is identiek. Zowel in Sint-Niklaas als in Brugge is er geen directe link tussen het winkelcentrum en de stad.'

Omdat de gelijkenis zo groot is tussen de situatie in Sint-Niklaas en Brugge, waarschuwt Unizo voor de nefaste gevolgen die een winkelcentrum in Loppem kan hebben. 'Deze rampzalige cijfers zijn een nieuw argument voor de Vlaamse regering om geen vergunning te verlenen aan nieuwe winkelcentra die zich buiten de kernen van steden of gemeenten bevinden, zoals dat van Club Brugge naast het geplande nieuwe stadion', zegt Unizo-voorzitter Karel van Eetvelt. Hij verwees ook naar de enorme maatschappelijke kost van onaantrekkelijke handelskernen zoals minder spontane sociale controle, hogere leegstand en een verhoogd onveiligheidsgevoel.

Volgens Frederic Serruys, Unizo-voorzitter in Noord-West-Vlaanderen, geeft de studie nu aan wat al lang werd vermoed. 'Als het winkelcentrum er komt, zal er inderdaad een grote verschuiving van het koopgedrag optreden. Behalve de Brugse binnenstad zullen ook de omliggende kernen zoals Oostkamp, Torhout en Zedelgem daarvan de dupe zijn. Het allermooiste winkelcomplex van Europa is de Brugse binnenstad. Het is dus helemaal niet nodig om enkele kilometers verder een kunstmatig winkelcentrum neer te poten', besluit hij.


Hoe denken jullie hierover ? Zal Brugge effectief leeglopen? Of is dit slechts doemdenkerij?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo'n winkelcentrum mist voor mij toch ook de charme van een stad. Als je bijvoorbeeld nog iets wil gaan drinken op een terras om maar één iets te noemen...

Julie zei

Idd het mist wel veel charme maar toch zijn er ook veel voordelen aan een winkelcentrum waardoor mensen het toch zouden verkiezen desondanks het feit dat er geen 'echte' terrasje heeft!

Ik ben van de overtuiging het winkelcomplex een zware invloed zal hebben...Wat denken jullie ? en waarom...?

Anoniem zei

Unizo probeert volgens mij met dit bericht onrust op te wekken om zo meer medestanders te krijgen voor hun (verborgen) agenda.

Je kan het centrum van Brugge helemaal niet vergelijken met het centrum van Sint-Niklaas.
Brugge is een internationale toeristische trekpleister.

En de winkelstraat hoort hoe dan ook bij het historisch centrum.
Bijkomend is dat de winkelstraat uitgeeft op de markt=terrasjes.

Bij deze

Mcnulty

Anoniem zei

Geef mij maar het gezellige Brugge om te winkelen, winkelcentra zijn mij te artificieel en onpersoonlijk. Ik hou meer van de historische panden in de Brugse binnenstad. Brugge geeft me een vakantiegevoel.

Julie zei

hi ...verborgen agenda :-) ? Welke zou dat zijn volgens jou ?

Het is wel zo dat Brugge een toeristische trekpleister is , maar het probleem is dat die toeristen niet allemaal naar Brugge komen om te winkelen...